Leesbevordering

Vrijdag 17 november

13.15 u. - Iris Vansteelandt en Silke Vanparys (MP.L00.119)

Interactief voorlezen effectief? Ja! Hoe dan?

Hoe wordt interactief voorlezen echt effectief? En hoe realiseer je dit voor alle leerlingen? Hoe kun je als leerkracht en als schoolteam de gewenste impact op woordenschatontwikkeling en verhaalbegrip behalen, opvolgen en maximaliseren? Hoe zorg je ervoor dat interactief voorlezen een bouwsteen is in de uitrol van een doorgaande lijn op je school? Met welke schoolpartners kun je hiervoor samenwerken?

 

In deze sessie gaan we dieper in op deze en andere vragen die aan de basis liggen van #iedereenvoorlezen, een hybride professionaliseringstraject dat Iedereen Leest vanuit het Leesoffensief samen met de onderzoeksgroep Taal, leren, innoveren van Universiteit Gent ontwikkelt, uitrolt en monitort. We focussen meer specifiek op de aanpak, de inhouden en leermaterialen van de verschillende modules. Aan dit traject is ook een onderzoeksluik gekoppeld om de impact van de professionalisering in kaart te brengen. We zoomen in op de eerste resultaten.

14.15 u. - Marlon Ruwette (MP.L00.119)

De loodgieters van Rotterdam: sleutelen aan leesbevordering

In deze presentatie bespreken we de uitkomsten van promotieonderzoek naar manieren waarop basisschoolleerlingen aan het lezen geholpen kunnen door hun leerkrachten en welke factoren volgens de attitudetheorie causaal het leesbevorderende gedrag van Nederlandse leerkrachten beïnvloeden. Daarnaast verdiepen we ons op de houding ten aanzien van lezen in de vrije tijd van leerlingen in groep 7 en 8. Nu we weten wat leerkrachten aan leesbevordering doen en waarom leerlingen veel of weinig lezen in hun vrije tijd, gaan we op zoek naar de effectiefste vormen van leesbevordering. Als een loodgieter passen we de juiste koppelstukken aan de goede leiding. Echter, om doorwerking te bereiken, is succesvolle implementatie essentieel. Wat weten we hier eigenlijk over? Wat werkt en wat kan er beter?

15.45 u. - Joris Hollaar (MP.L00.119)

Boektok ontrafeld: wat is boektok en wat kunnen wij ervan leren voor ons leesonderwijs?

In boekhandels en bibliotheken zijn ‘Tiktok made me buy it’-tafels inmiddels vaste prik. Booktok wordt steeds populairder terwijl bookstagram en booktube minder relevant lijken te worden. Wat is booktok en wat kunnen we ervan leren over het leesgedrag van jongeren? Uitgeverijen en boekhandels weten goed in te spelen op het socialmediaplatform, zou het onderwijs dat ook kunnen? Deze docent Nederlands is afgelopen jaar boektokker (de Nederlandse niche van booktok) geworden en probeert met zijn ervaring de bovenstaande vragen te beantwoorden. Deze korte kennismaking met booktok heeft als doel jou inspiratie te geven voor je eigen leesonderwijs.

16.45 u. - Emma Kustermans & Daan Beeke (MP.L00.119)

De klas als boekenclub: samen lezen met Hebban in de Klas

 Als docent Nederlands ben je vaak goed op de hoogte van wat je leerlingen lezen voor de lijst. Maar weet je ook wat ze daarnaast lezen? En weten ze het van elkaar? Geef leerlingen de gelegenheid om al hun leeservaringen online met elkaar te delen, met elkaar over in gesprek te gaan en elkaar te adviseren of te waarschuwen voor boeken.  Zo ontstaat een levendige leescultuur in de klas en kunnen je leerlingen boeken ontdekken die goed zijn voor de lol of voor de lijst. Hebban in de Klas maakt dit alles mogelijk. Bovendien kan de klas gezamenlijk naar een leesdoel werken. Lezen wordt zo aantrekkelijk voor de leerling en overzichtelijk voor de docent. Deze sessie laat zien hoe je het beste uit Hebban in de Klas haalt.